Tijdens een vorming of traject ontdek je concrete werkvormen om een onderwerp vanuit verschillende perspectieven te bekijken en een constructief gesprek op gang te brengen. We geven tips hoe je daarvoor preventief kan inzetten op verbondenheid en een veilig klasklimaat.
Een mond vol tanden
Omgaan met moeilijke thema's in de klas
Als leerkracht word je regelmatig geconfronteerd met onderwerpen die bij leerlingen uitgesproken meningen en emoties losweken. Hoe ga je daarmee om?
Wat mag ik verwachten?
- Je ontdekt hoe je de meerstemmigheid in de klas naar boven kan brengen.
- Je ervaart werkvormen om te werken aan een veilig klasklimaat.
- Je ontdekt hoe je als begeleider tot een constructief gesprek kan komen.
- Je krijgt enkele tips om te reageren op beladen uitspraken van leerlingen.
Wat kies ik: een vorming of een traject?
Vorming
Ben je op zoek naar praktische tips en handvaten waarmee jij of je team daarna zelfstandig aan de slag kan? Boek dan een vorming (+/- 3 uur).
Traject
Zoek je een begeleider die de schoolcontext grondig leert kennen en een traject op maat uitstippelt? Iemand die niet alleen methodieken en kaders aanreikt, maar bij wie je ook regelmatig terecht kan voor vragen en feedback? Dan is een traject iets voor jou. Extra voordeel: we komen op vraag ook live in de klas coachen, tijdens een co-teachingsmoment.
Pedagogische studiedag
Gebruik je 'omgaan met moeilijke thema's' graag als rode draad voor je pedagogische studiedag? Fijn! We bekijken samen met jou hoe je de studiedag kan invullen en welke topics je aan bod kan laten komen.
Themadag
Organiseert jouw school een themadag voor je leerlingen rond klimaat, kinderrechten, participatie of SDG’s? We komen graag op school langs voor een workshop met je leerlingen.
Belangrijk: de workshop is in eerste instantie bedoeld als een demosessie voor de leerkracht. De begeleider toont live hoe je aan de slag kan met ons lesmateriaal en de werkvormen. Het is dus belangrijk dat je zelf aanwezig bent en actief deelneemt aan de sessie.
De theoretische blik
Waarom we geloven dat Educatie voor Duurzame Ontwikkeling bijdraagt aan kwaliteitsvol onderwijs? Dat lees je in ons theoretisch kader 'De school als oefenplaats'.
Waarom samenwerken met Djapo?
Djapo ziet de school als een veilige oefenplaats waar kinderen en jongeren kunnen leren om bewuste keuzes te maken. We bekijken samen met leerkrachten en scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en met studenten en docenten uit de lerarenopleiding hoe zij in de klas kunnen omgaan met maatschappelijke thema’s zoals racisme, armoede en klimaatverandering:
- We ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en kant-en-klaar lesmateriaal.
- We organiseren coaching, procesbegeleiding en vormingen.
- We ondersteunen organisaties, bedrijven en overheden die een educatief aanbod voor scholen zoeken.
Daarnaast denken we mee na over het onderwijsbeleid en voeden we vanuit onze praktijkervaring de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), wereldburgerschapseducatie en denkonderwijs. Die mix van theorie en praktijk geeft ons een unieke en verbindende stem binnen het onderwijsveld.
Meer info
Prijzen
- Ik organiseer graag een vorming voor mijn team (max. 25 deelnemers).
- € 450 voor leerkrachten en schoolteams
- € 600 voor derden
- Ik wil individueel deelnemen aan een webinar of vorming op locatie.
- Volg onze online vorming.
- Of schrijf je voor een live vorming in op onze wachtlijst.
- Ik organiseer graag een traject voor mijn team.
- Offerte op maat
De prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en (voor derden) exclusief btw. Meer info vind je in onze verkoopsvoorwaarden.
Interesse?
Vul onderstaand formulier in en we bezorgen je snel meer info.
Meer vormingen zoals deze
Samen school maken: leerlingenparticipatie
Op zoek naar begeleiding en inspiratie voor leerlingenraden en andere participatieve projecten? Boek een traject bij Djapo.
Aan de slag met een project
Ben je op zoek naar handvaten om een project vorm te geven waarbij je leerlingen zelf aan de slag gaan? Een project waarbij ze op onderzoek gaan en ideeën bedenken om iets teweeg te brengen. Tijdens deze vorming verkennen we een kapstok en werkvormen om van een project een betekenisvol geheel te maken.
Verschillende vakken combineren? Goed idee!
Hoe boetseer je verschillende vakken tot één betekenisvol geheel? En hoe kunnen maatschappelijke onderwerpen er deel van uitmaken? Je leert het tijdens een vorming of traject ‘Verschillende vakken combineren’.