Ga verder naar de inhoud

My paper life

Lesmap bij de documentaire van Vida Dena

Secundair
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Ontdek het meeslepende verhaal van een Syrische familie die de turbulentie van hun thuisland ontvlucht en in hartje Brussel terecht komt. In de documentaire 'My Paper Life' krijg je een intieme inkijk in hun migratieverhaal. Breng het thema migratie tot leven in je klas met behulp van de lesmap voor de tweede graad secundair onderwijs.

My Paper Life

In de documentaire My Paper Life schetst regisseur Vida Dena een intiem portret van een Syrische familie in Brussel. De film gaat in de eerste plaats over het thema ‘migratie’, maar ook over botsende waarden in verschillende culturen en het ontwikkelen van je identiteit.

My Paper Life is een filmproductie van Clin d’oeil films en wordt binnen het onderwijs aangeboden door Blue Bird Docs. Djapo werkte voor hen een lesmap uit. Er bestaat een korte (50’) en lange (80’) versie van de film. De lesmap is gebaseerd op de korte versie die perfect past in een lestijd van 50 minuten.

Een levensverhaal in stopmotion

De film vertelt vooral het verhaal van de twee oudste dochters, Hala en Rima, met behulp van tekeningen. Die kleurrijke schetsen laten de jonge vrouwen terugblikken naar hun reis en hun oude huis. In hun nieuwe huis geven ze een inkijk in hun dromen voor de toekomst, de school, en carrière en relaties.

De film bevat verschillende fragmenten in stop-motion, gemaakt met tekeningen van Hala, Rima en andere gezinsleden. Voor die filmtechniek gebruikt de regisseur uitgesneden schetsen als basis en neemt er afzonderlijke foto’s van. Deze worden aan elkaar gemonteerd en in hoog tempo afgespeeld. Op die manier creëert de regisseur animatie scènes.

Aan de slag met de lesmap

De lesmap is vooral geschikt voor de tweede graad van het secundair onderwijs. Maar ook leerkrachten van andere graden of opleidingsvormen kunnen zich laten inspireren door activiteiten om rond de thema’s uit de film, aan de slag te gaan.

De lesmap bevat:

  • Beknopte achtergrondinfo over ‘migratie’ met o.a. een begrippenlijst.
  • Didactische duiding: visie van waaruit de lesmap is geschreven, aangevuld met tips om de activiteiten uit te voeren.
  • Activiteiten die je kan uitvoeren ter voorbereiding op de film.
  • Activiteiten die je met de klas kan uitvoeren na het bekijken van de film

Je kiest zelf een of meerdere invalshoeken en/of bijhorende activiteiten. Per invalshoek vind je een selectie van filmfragmenten die je met de leerlingen voor of tijdens de activiteit herbekijkt.

Hoe starten?

Vraag de film aan via het formulier. Je betaalt een eenmalige vergoeding vanaf 50 euro en krijgt na de betaling een paswoord. Vervolgens ontvang je een downloadbare Vimeo-link naar de versie met Nederlandstalige ondertitels.

Heb je bijkomende vragen? Stuur een e-mail naar lauranne@bluebirddocs.org 

Bekijk de trailer

Meer methodieken zoals deze

Stemmen voor Vrede

Secundair
Les

Wat als jouw klas een nominatie kon insturen voor de Nobelprijs van de Vrede? Wie zou je nomineren en waarom? Het Vlaams Vredesinstituut en Djapo slaan de handen in elkaar en ontwikkelden een kant-en-klaar lespakket rond de Nobelprijs voor de Vrede dat leerlingen klaarstoomt om deze niet onbelangrijke beslissing te nemen.

Bestel nu PUNT#5: secundair onderwijs

Secundair
Lerarenopleiding
Klasmateriaal

Interviews, werkvormen en lesmaterialen rond wereldburgerschapseducatie en EDO.

Cassé ? Réparé ! Deuxième et troisième degrés de l'enseignement supérieur

Secundair
Les

Comment pouvez-vous conscientiser vos élèves sur l’importance de la réparation des appareils électriques et électroniques ? Pour le projet européen Sharepair Djapo a développé un nouveau dossier pédagogique 'Cassé? Réparé!' qui vise à sensibiliser et à responsabiliser les enfants et les adolescents quant à leur usage des appareils électriques et électroniques.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.