Ga verder naar de inhoud

My paper life

Lesmap bij de documentaire van Vida Dena

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Ontdek het meeslepende verhaal van een Syrische familie die de turbulentie van hun thuisland ontvlucht en in hartje Brussel terecht komt. In de documentaire 'My Paper Life' krijg je een intieme inkijk in hun migratieverhaal. Breng het thema migratie tot leven in je klas met behulp van de lesmap voor de tweede graad secundair onderwijs.

My Paper Life

In de documentaire My Paper Life schetst regisseur Vida Dena een intiem portret van een Syrische familie in Brussel. De film gaat in de eerste plaats over het thema ‘migratie’, maar ook over botsende waarden in verschillende culturen en het ontwikkelen van je identiteit.

My Paper Life is een filmproductie van Clin d’oeil films en wordt binnen het onderwijs aangeboden door Blue Bird Docs. Djapo werkte voor hen een lesmap uit. Er bestaat een korte (50’) en lange (80’) versie van de film. De lesmap is gebaseerd op de korte versie die perfect past in een lestijd van 50 minuten.

Een levensverhaal in stopmotion

De film vertelt vooral het verhaal van de twee oudste dochters, Hala en Rima, met behulp van tekeningen. Die kleurrijke schetsen laten de jonge vrouwen terugblikken naar hun reis en hun oude huis. In hun nieuwe huis geven ze een inkijk in hun dromen voor de toekomst, de school, en carrière en relaties.

De film bevat verschillende fragmenten in stop-motion, gemaakt met tekeningen van Hala, Rima en andere gezinsleden. Voor die filmtechniek gebruikt de regisseur uitgesneden schetsen als basis en neemt er afzonderlijke foto’s van. Deze worden aan elkaar gemonteerd en in hoog tempo afgespeeld. Op die manier creëert de regisseur animatie scènes.

Aan de slag met de lesmap

De lesmap is vooral geschikt voor de tweede graad van het secundair onderwijs. Maar ook leerkrachten van andere graden of opleidingsvormen kunnen zich laten inspireren door activiteiten om rond de thema’s uit de film, aan de slag te gaan.

De lesmap bevat:

  • Beknopte achtergrondinfo over ‘migratie’ met o.a. een begrippenlijst.
  • Didactische duiding: visie van waaruit de lesmap is geschreven, aangevuld met tips om de activiteiten uit te voeren.
  • Activiteiten die je kan uitvoeren ter voorbereiding op de film.
  • Activiteiten die je met de klas kan uitvoeren na het bekijken van de film

Je kiest zelf een of meerdere invalshoeken en/of bijhorende activiteiten. Per invalshoek vind je een selectie van filmfragmenten die je met de leerlingen voor of tijdens de activiteit herbekijkt.

Hoe starten?

Vraag de film aan via het formulier. Je betaalt een eenmalige vergoeding vanaf 50 euro en krijgt na de betaling een paswoord. Vervolgens ontvang je een downloadbare Vimeo-link naar de versie met Nederlandstalige ondertitels.

Heb je bijkomende vragen? Stuur een e-mail naar info@clindoeilfilms.be 

Bekijk de trailer

Meer methodieken zoals deze

Marching in the dark

Secundair
Les

Marching in the dark biedt je een kijk in het leven van Indiase vrouwen op het platteland die weduwen werden nadat hun mannen zichzelf het leven ontnamen. De film en lesmap zijn geschikt voor leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs. Ze sensibiliseren je leerlingen over het welzijn van landbouwers in India, maar bij uitbreiding ook over andere invalshoeken zoals gendergelijkheid, rouw en zelfdoding.

Goed eten in de supermarkt

Secundair
Lerarenopleiding
Les

Ga met je leerlingen aan de slag rond duurzame en gezonde voedingskeuzes in de supermarkt met het gratis lesmateriaal van Djapo en Rikolto.

Make it work! For fourteen to eighteen year olds

Secundair
Les

Discover 'Make it work!' A teaching pack in collaboration with European project Sharepair that has been specially designed to inspire and sensitize pupils about the importance of repairing electrical and electronic devices.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief