Ga verder naar de inhoud

Lesdoelen

  • De leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp.
  • De leerlingen verzamelen ideeën om afval te recycleren.
  • De leerlingen kunnen kritisch omgaan met ideeën door opbouwende feedback te geven en ontvangen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

WT 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Van afvalberg tot afvaldal gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Herstellen met Sint en Piet

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Gloob en Teo helpen Sint en Piet om kapot speelgoed te herstellen. De kinderen gaan op zoek naar speelgoed dat stuk is. Hoe komt het dat het stuk is? Wat kan er nog hersteld worden? Maak in de klas een herstelhoekje en herstel al het speelgoed.

De luchtschoonmaak

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Als er iets vuil is, dan maken we het terug schoon. Dat is zo klaar als een klontje. Maar wat doe je als de lucht vuil is? Dat vragen Gloob en Teo zich af. Door vragen te stellen aan “knuffelexperts” leren de kleuters meer over luchtvervuiling. Kunnen ze ook enkele oplossingen bedenken?

Actua: Siamese rups - Zwerfvuil

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In het (fictieve) dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Maar wat zijn daarvan de gevolgen? Pas samen met je leerlingen de werkvorm Siamese rups toe en breng de gevolgen van de situatie in kaart.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief