Ga verder naar de inhoud

Actua – Onhaalbaar, haalbaar – neushoorn Sudan

Een ingevuld voorbeeld

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm
Thema's: Dierenwelzijn

Wil je met je klas creatief denken over de actualiteit? Met deze creatieve denktechniek kan je onhaalbare ideeën toch haalbaar maken. In de werkvorm Onhaalbaar, haalbaar gaan leerlingen creatief denken met een werkvorm onderzoekend denken uit onze Methode Creatief Denken. De werkvorm leert leerlingen om hun oordeel uit te stellen.

We passen de werkvorm toe op een reportage van Karrewiet over het overlijden van de laatste witte neushoorn, Sudan. Bedenk samen met de leerlingen ideeën om het uitsterven van dieren te voorkomen.

Deze les kan je geven naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen verruimen hun blik op een onderwerp door hun oordeel uit te stellen over informatie, meningen of ideeën, ook als die op het eerste gezicht niet zinvol lijken.

Vaardigheden

  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Onhaalbaar, haalbaar – neushoorn Sudan gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Parapluutje parasolletje - #iktrekhetmijaan

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

We zullen steeds vaker hittegolven meemaken. Maar hoe komt dat? En wat zijn mogelijke gevolgen? Breng de complexe realiteit van de situatie in kaart met behulp van de werkvorm Parapluutje Parasolletje.

Visueel denkinstrument 'In de roos'

Alle niveau's
Werkvorm

Deze werkvorm stimuleert je om criteria te onderzoeken en je ideeën eraan af te toetsen. Samen met anderen gericht nadenken en tot keuzes komen was nog nooit zo makkelijk.

Les 'Plasticdetectives' (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De politie heeft vastgesteld dat er te veel plastic afval in de zee terecht komt. Hoe komt dat? De leerlingen zetten hun speurneus op, onderzoeken ieder een plaats delict en verzamelen het plastic afval en bijhorende info. Samen komen ze tot goede ideeën om de plasticsoep weg te werken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief