Ga verder naar de inhoud

Oog in oog met dierenwelzijn

Interview
24 mei 2023

Gedurende vier boeiende jaren werd er hard gewerkt aan het project Oog in oog. Tsang Tsey Chow van Dierenwelzijn Vlaanderen van het Departement Omgeving was van bij de start betrokken bij het ambitieuze project "Oog in Oog - Dierenwelzijn in de klas", waarbij we leerkrachten, kinderen en jongeren bewust willen maken van dierenwelzijn en hun rol hierin. We ontwikkelden een educatief pakket over dierenwelzijn voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Een missie tot leven brengen

Chow Tsang Tsey: "De missie van Dierenwelzijn Vlaanderen is het dierenwelzijn te verbeteren. Informeren, sensibiliseren en responsabiliseren zijn hierbij absoluut noodzakelijk. Onze campagnes richten zich dan ook op het brede publiek. Maar we beseffen dat kinderen en jongeren een cruciale rol spelen en dat het van groot belang is om hen zo vroeg mogelijk bij dit verhaal te betrekken. En hoe kan je kinderen beter bereiken dan via hun school en leerkrachten?”

"In eerste instantie overwogen we om zelf een lespakket te ontwikkelen, maar dit bleek complexer dan gedacht. Daarom schreven we een overheidsopdracht uit. Gelukkig is Djapo hierop ingegaan. We waren ervan overtuigd dat hun kennis en expertise in het onderwijs ons zou kunnen helpen om dierenwelzijn naar de klas te brengen."

Djapo heeft fantastisch materiaal ontwikkeld en kwam zelf ook met waardevolle suggesties voor thema's en inhoudelijke toepassingen. Zo zijn we gekomen tot wat we nu hebben: een indrukwekkende website boordevol lesmateriaal om leerkrachten in de klas te ondersteunen.

Chow Tsang Tsey
Dierenwelzijn Vlaanderen

Kant-en-klaar lesmateriaal

Chow Tsang Tsey: "De opdracht voor Djapo was om een lespakket rond dierenwelzijn te creëren voor kinderen en jongeren. Tijdens onze eerste bespreking hebben we elkaars werkwijzen leren kennen en onze verwachtingen voor het project besproken. Samen hebben we nagedacht over hoe we kinderen en jongeren bewust kunnen maken van het welzijn van dieren en hun rol hierin."

"Djapo heeft fantastisch materiaal ontwikkeld en kwam zelf ook met waardevolle suggesties voor thema's en inhoudelijke toepassingen. Zo zijn we gekomen tot wat we nu hebben: een indrukwekkende website boordevol lesmateriaal om leerkrachten in de klas te ondersteunen."

En de impact?

Chow Tsang Tsey: "Natuurlijk is het moeilijk om direct te meten hoeveel impact we hebben gehad, aangezien verandering tijd nodig heeft. We merken wel dat het bewustzijn rondom dierenwelzijn groeit. Een leerkracht die door Radio 2 werd geïnterviewd, was laaiend enthousiast over het lesaanbod. Dit is precies wat we willen bereiken: het betrekken van leerkrachten bij ons verhaal. Wanneer we leerkrachten kunnen sensibiliseren over dierenwelzijn, zullen zij dit overdragen naar hun klas."

"We ontvangen regelmatig vragen van leerkrachten over het houden van een klasdier, vaak met goede bedoelingen om de sfeer in de klas te verbeteren en leerlingen te leren omgaan met dieren. Echter, dit heeft vaak een averechts effect, omdat het dier geen optimale omgeving geboden kan worden. Ook dit is een belangrijk leerdoel: vermijd impulsaanschaf van gezelschapsdieren, ook in de klas!"

Balans tussen expertise en inhoud

Chow Tsang Tsey: "Tijdens de samenwerking konden we gebruikmaken van de sterke expertise van Djapo op het gebied van pedagogiek. De meer inhoudelijke aspecten lagen in handen van Dierenwelzijn Vlaanderen. We hadden wederzijds respect voor elkaars kennis en talenten. Djapo gaf steeds goed onderbouwde uitleg over de keuzes die ze maakten. Het project is soepel verlopen, mede dankzij de prettige samenwerking. We hebben gemerkt dat Djapo het thema dierenwelzijn echt beheerste en zich er volledig voor heeft ingezet."

De eerste stappen zijn gezet

Met "Oog in Oog - Dierenwelzijn in de klas" hebben Dierenwelzijn Vlaanderen en Djapo een belangrijke stap gezet om kinderen bewust te maken van het welzijn van dieren. Door samen te werken hebben ze een uitgebreid lespakket gecreëerd dat leerkrachten ondersteunt bij het integreren van dit cruciale onderwerp in het onderwijs. Door het inspireren van leerkrachten kunnen we een blijvende impact creëren en hopelijk een generatie opvoeden die dierenwelzijn hoog in het vaandel draagt.

Gepubliceerd op 24 mei 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Aan de slag met afval in de kindergemeenteraad

In de praktijk
30 april 2024

Een kindergemeenteraad die zelf het heft in handen neemt om in je stad of gemeente een positief verhaal te schrijven met afval? Laat je inspireren door het educatief aanbod ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo!

“Welke lesinhoud kan ik geven tijdens een boerderijbezoek?”

Vraag uit de klas
26 april 2024

Educatief medewerker Wendy nam met haar vijfde leerjaar jarenlang deel aan BOERDERIJonderWIJS van Provincie Oost-Vlaanderen. “Het voordeel is dat je de leerstof uit de klas helemaal tot leven kan brengen”, vertelt ze. “Zo bereik je ook kinderen die liever uit de praktijk leren dan uit een schoolboek.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.