Ga verder naar de inhoud

Werelddomino

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wil je je leerlingen uit de derde graad laten kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's? Ga aan de slag met de Werelddomino, speel een spelletje emotionele twister en ontdek samen hoe de SDG's een positieve impact kunnen hebben op problemen wereldwijd.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen vertellen in hun eigen woorden wat de SDG's betekenen. 
  • Leerlingen geven enkele voorbeelden van de SDG's. 

Vaardigheden

  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening waarvoor de overheid zorg draagt.

MM 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten. 

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn.

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn en/of de vrede in de wereld te bevorderen.

Werelddomino gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Wereldwaterdag

Lager
Lerarenopleiding
Les

Duik samen met je leerlingen van de 1ste graad de wereld van de waterfotografie in. Langzaam maar zeker ontvouwt er zich een mozaïek aan beelden van hoe mensen elders in de wereld water gebruiken. Zo ontdekken de leerlingen gelijkenissen en verschillen wereldwijd. En kijken ze met een frisse blik naar water.

Herstellen met Sint en Piet

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Gloob en Teo helpen Sint en Piet om kapot speelgoed te herstellen. De kinderen gaan op zoek naar speelgoed dat stuk is. Hoe komt het dat het stuk is? Wat kan er nog hersteld worden? Maak in de klas een herstelhoekje en herstel al het speelgoed.

Actua – Routekaart – Hoe maak je een oorlog bespreekbaar?

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Een oorlog kan heel wat vragen oproepen bij jongeren. Hoe ga je daarover het gesprek aan? De werkvorm Routekaart helpt je leerlingen de complexiteit van dit onderwerp te begrijpen door zicht te krijgen op mogelijke oorzaken en gevolgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.