Ga verder naar de inhoud

Werelddomino

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wil je je leerlingen uit de derde graad laten kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's? Ga aan de slag met de Werelddomino, speel een spelletje emotionele twister en ontdek samen hoe de SDG's een positieve impact kunnen hebben op problemen wereldwijd.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen vertellen in hun eigen woorden wat de SDG's betekenen. 
  • Leerlingen geven enkele voorbeelden van de SDG's. 

Vaardigheden

  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening waarvoor de overheid zorg draagt.

MM 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten. 

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn.

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn en/of de vrede in de wereld te bevorderen.

Werelddomino gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

T-shirts groeien niet aan bomen

Lager
Lerarenopleiding
Les

Laat de leerlingen van de eerste graad even stil staan bij hun dagelijks waterverbruik. Veel van dat water zien of horen ze stromen. Maar wisten ze al dat ook hun T-shirt op een bepaalde manier water heeft verbruikt? Vertel samen het verhaal van katoenpluis tot T-shirt.

Les 'Plasticdetectives' (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat is dat eigenlijk, plasticsoep? En hoe kunnen we die verkleinen? Je leerlingen gaan strandjutten in de klas en onderzoeken allerlei soorten verpakkingen. Dat brengt hen op ideeën om verpakkingen te vermijden of te verminderen. Met behulp van knuffels of gekleurde hoeden geven ze feedback op elkaars ideeën.

Geen vuiltje aan de lucht (graad 2 & 3)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Is de lucht die we inademen, wel proper? In deze les onderzoeken leerlingen met behulp van textiel of iets enkel vuil is als je het kan zien. We maken de brug naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is! Stof tot nadenken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.