Ga verder naar de inhoud

Werelddomino

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wil je je leerlingen uit de derde graad laten kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's? Ga aan de slag met de Werelddomino, speel een spelletje emotionele twister en ontdek samen hoe de SDG's een positieve impact kunnen hebben op problemen wereldwijd.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen vertellen in hun eigen woorden wat de SDG's betekenen. 
  • Leerlingen geven enkele voorbeelden van de SDG's. 

Vaardigheden

  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening waarvoor de overheid zorg draagt.

MM 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten. 

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn.

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn en/of de vrede in de wereld te bevorderen.

Werelddomino gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Kleerkastgriezels - tweede en derde graad

Lager
Lerarenopleiding
Les

Er wapperen boze kledingstukken in de klas. De leerlingen van de tweede en derde graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten dat je best niet teveel kleren gebruikt of consumeert. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Actua: Parapluutje parasolletje

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Als kinderen oorzaken en gevolgen van een situatie in kaart leren brengen, kunnen ze de situatie vaak ook beter begrijpen. Maar hoe leer je hen dat aan? De werkvorm Parapluutje parasolletje zet je op weg.

Winkelen in het bos

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat als je kon winkelen in het bos? Of wat als bomen een sterk wifisignaal zouden uitzenden? Wat als er enkel nog maar bossen waren in ons land? Prikkel het denken van de leerlingen door stil te staan bij de voor- en nadelen van uitdagende situaties. Een ideale les voor de Week van het Bos.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.