Ga verder naar de inhoud

Genoeg verspild!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid? Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten! Met interessante weetjes prikkelt deze les leerlingen rond het thema voedselverspilling. De leerlingen denken na over de manier waarop zij voedsel verspillen en bedenken oplossingen. Dat doen ze met behulp van creatief denken.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken dat er veel voedsel wordt verspild.
  • De leerlingen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is.
  • De leerlingen bedenken ideeën om minder voedsel weg te gooien of te verspillen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Genoeg verspild! gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Kleerkastgriezels - tweede en derde graad

Lager
Lerarenopleiding
Les

Er wapperen boze kledingstukken in de klas. De leerlingen van de tweede en derde graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten dat je best niet teveel kleren gebruikt of consumeert. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Bee&bee voor de bij

Lager
Lerarenopleiding
Les

Bijen en hommels bestuiven tal van gewassen, waardoor wij kunnen genieten van lekker eten. Maar de bij is bedreigd! Wat er aan de hand is, onderzoeken de kinderen uit de 2de en 3de graad in deze les. Bestuif elkaar met goede ideeën voor een veilige en gezonde B&B voor de bijen.

Actua: Siamese rups

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Sommige gebeurtenissen veroorzaken een kettingreactie van gevolgen. Met deze werkvorm ondersteun je leerlingen om complexe vraagstukken beter te begrijpen door al dan niet bedoelde gevolgen van een actueel feit of situatie in kaart te brengen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.