Ga verder naar de inhoud

Alarm! Smog!

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Natuur

Alarm! Er hangt te veel smog in de lucht! In sommige steden of landen trekken mensen hiervoor een mondmasker aan. Samen met je klas van de eerste graad ga je smog maken en zoek je naar de oorzaken en de gevolgen van luchtvervuiling. Laat je leerlingen creatief ideeën bedenken voor dit probleem in een heus Uitvinderslabo.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken wat smog is.
  • De leerlingen onderzoeken oorzaken en gevolgen van smog.
  • De leerlingen bedenken ideeën voor het probleem van smog.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
WT 1.26 - De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Sociale vaardigheden

SV De leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder onderscheid van sociale achtergrond, geslacht of etnische origine.

Alarm! Smog! gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Siamese rups

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Sommige gebeurtenissen veroorzaken een kettingreactie van gevolgen. Met deze werkvorm ondersteun je leerlingen om complexe vraagstukken beter te begrijpen door al dan niet bedoelde gevolgen van een actueel feit of situatie in kaart te brengen.

Koning van de wereld

Lager
Lerarenopleiding
Les

Bedenk samen met je leerlingen uit de eerste graad wereldwensen voor een betere wereld en laat hen zo kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's.

Genoeg verspild!

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid? Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten! Met interessante weetjes prikkelt deze les leerlingen van de 2de en 3de graad rond het thema voedselverspilling. De leerlingen denken na over de manier waarop zij voedsel verspillen en bedenken creatieve oplossingen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief