Ga verder naar de inhoud

Actua – Verdwijn!

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In een actueel thema of duurzaamheidsvraagstuk zijn er vaak meerdere subthema’s, partijen, onderdelen … Deze werkvorm doet leerlingen nadenken over de rol die elk deel in het geheel speelt en de verbanden die er tussen alle delen zijn. Dit helpt hen een complex thema te ontrafelen en zo beter te begrijpen.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken verbanden tussen delen en geheel.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Verdwijn! gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Filmreconstructie

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Werk je rond een bepaald thema in de klas? Pas dan eens de werkvorm Filmreconstructie toe om het thema op een andere manier te bekijken. Zo leren je leerlingen fantaseren en nadenken over het belang van een detail in relatie tot het geheel - en omgekeerd. En ontdekken ze dat alles relatief is.

Actua: striphelden in actie - Aandacht voor het klimaat

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Hoe vraag je meer aandacht voor het klimaat? Verlaat het gebaande pad en laat je inspireren door striphelden, met de werkvorm Striphelden in actie. Wie weet ontdekken je leerlingen in de karakters en kenmerken van de striphelden wel een oplossing voor de uitdaging?

Actua: Ik zit in de tekening

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Merk je dat je leerlingen de context van een actueel onderwerp of probleem niet altijd goed kunnen inschatten? Ga aan de slag met deze werkvorm en laat hen ontdekken dat hun eerste inschatting niet altijd de juiste is.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief