Ga verder naar de inhoud

Actua – Verdwijn!

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

In een actueel thema of duurzaamheidsvraagstuk zijn er vaak meerdere subthema’s, partijen, onderdelen … Deze werkvorm doet leerlingen nadenken over de rol die elk deel in het geheel speelt en de verbanden die er tussen alle delen zijn. Dit helpt hen een complex thema te ontrafelen en zo beter te begrijpen.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken verbanden tussen delen en geheel.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 5.1 De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Nederlands

NL 1.7 De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = structureren) de informatie op een persoonlijke en overzichtelijke wijze ordenen bij een voor hen bestemde informatieve tv.-uitzending.

Leren leren

LL 3. De leerlingen kunnen op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken.

Actua – Verdwijn! gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Waardevol Woud

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Als je in het bos wandelt, zijn er soms regels waaraan je je moet houden, maar waarom is dat? De leerlingen van de tweede en derde graad staan stil bij de waarden die daarachter schuilen. Ze ontdekken dat er elders in de wereld regenwoud wordt gekapt. Ze kijken met een strenge blik naar de feiten en denken na over hoe je waardevol met een woud kan omgaan. Een ideale les voor de Week van het bos!

Actua: Terugdenken

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Om zicht te krijgen op maatschappelijke vraagstukken, is het nuttig om terug te blikken op het ontstaan ervan. Met deze werkvorm ondersteun je leerlingen om complexe thema's beter te begrijpen door stapsgewijs de oorzaken te onderzoeken.

Actua: Argumentenweb

Lager
Lerarenopleiding
Educatief materiaal

Stel: je wil in de klas een gesprek op gang trekken over een actueel onderwerp. Hoe ondersteun je je leerlingen dan om hun standpunten kracht bij te zetten met sterke argumenten? De werkvorm Argumentenweb helpt jullie op weg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief