Ga verder naar de inhoud

Actua – Extreem gedacht

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

De coronacrisis verplichtte Tom Waes om een van zijn edities van ‘Reizen Waes’ in Vlaanderen te laten doorgaan. “Eigenlijk wil ik dit al jaren eens doen: een Reizen Waes-reeks maken dicht bij huis”, vertelt Tom. “Ik vraag me al lang af wat ik allemaal zou ontdekken als ik in Vlaanderen op dezelfde manier op avontuur zou trekken zoals ik dat anders doe.”

Denk samen met je leerlingen na of jullie dat zo erg zouden vinden, een zomervakantie in België. Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kunnen we aan de meest vervelende nadelen toch nog een positieve draai geven? Met Extreem gedacht, een werkvorm creatief denken, stimuleer je leerlingen om onderzoekend te denken. Ze verruimen hun blik op een onderwerp door vanuit een extreme oplossing te vertrekken en naar alternatieven op zoek te gaan.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen kunnen hun blik op een onderwerp

Vaardigheden

  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken

Eindtermen

Secundair

Actua – Extreem gedacht gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua - Standpuntentuin - filosoferen over de natuur

Lager
Lerarenopleiding
Les

Verken met je leerlingen hun eigen en elkaars standpunten over de relatie tussen mens en natuur. Zo verruimen ze hun blik op het onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek. Deze werkvorm is geïnspireerd op Changemakers (campagne van 11.11.11 van 2019).

Mei Plasticvrij - Les 3: Beat the microbead!

Secundair
Lerarenopleiding
Les
Een leven met minder plastic, dat is waar Mei Plasticvrij voor gaat. Dit is de eerste van een reeks van drie lessen waarmee je het thema…

Les 'Plasticdetectives' (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Wat is dat eigenlijk, plasticsoep? En hoe kunnen we die verkleinen? Je leerlingen gaan strandjutten in de klas en onderzoeken allerlei soorten verpakkingen. Dat brengt hen op ideeën om verpakkingen te vermijden of te verminderen. Met behulp van knuffels of gekleurde hoeden geven ze feedback op elkaars ideeën.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief