Ga verder naar de inhoud

Jong geleerd: versterk je lokaal beleid

Een speelgoedinzameling voor kwetsbare gezinnen. Meer groene speelplekken. Acties rond mentaal welzijn bij jongeren. De Vlaamse kindergemeenteraden zetten elk jaar hun schouders onder tal van mooie projecten die het lokale beleid ondersteunen. Bovendien oefenen de kinderen er vaardigheden die ze nu en later kunnen inzetten in de maatschappij.

Maar de begeleiding van zo’n traject is niet altijd een sinecure. Hoe bepaal je samen met de kinderen op welke beleidstopics ze willen focussen? Hoe vertaal je de doelstellingen van de kindergemeenteraad naar concrete acties? Leg al je vragen op tafel tijdens een begeleidingstraject bij Djapo.

“Djapo werkt nauw samen met ons. Ze houden rekening met de lokale context en met de doelstellingen die wij met de kindergemeenteraad willen bereiken.”

Lisa Temmerman
Jeugddienst Haaltert

Wat mag je verwachten?

Wij ondersteunen steden en gemeenten bij de opstart en begeleiding van kindergemeenteraden. Hoe we dat doen? Dat hangt af van de lokale context en de wensen van het lokale bestuur. Enkele mogelijkheden:

  • We geven een eenmalige vorming voor ambtenaren. We focussen op een topic naar keuze. Voorbeelden:
    • Actiegericht werken met kinderen
    • De SDG’s als basis voor je kindergemeenteraad
    • Creatief denken met kinderen
  • We voorzien een begeleidingstraject voor de begeleider(s) van de kindergemeenteraad. We zitten meerdere keren samen om advies en kennis te delen, feedback te geven en samen te brainstormen. Zo krijgen de begeleiders alle tools in handen om de begeleiding van de kindergemeenteraad vol vertrouwen op zich te nemen.
  • We voorzien een begeleidingstraject voor de begeleider(s) van de kindergemeenteraad rond een specifiek topic. Willen jullie met de kindergemeenteraad bijvoorbeeld werken rond het thema klimaat, maar heb je het gevoel dat je dit topic onvoldoende in de vingers hebt? Dan voorzien wij de nodige omkadering en handvaten om hiermee aan de slag te gaan.
  • We organiseren samen de begeleiding van de kindergemeenteraad. We bereiden de meetings samen voor en komen ter plaatse om de vergaderingen in goede banen te leiden.

Ook een straffe kindergemeenteraad?

Hoe bepaalt een kindergemeenteraad prioriteiten?

Hoera, je hebt fijne en gemotiveerde kinderen gevonden voor je kindergemeenteraad. Maar hoe beslissen jullie nu op welke beleidsprioriteiten jullie focussen? Laat je inspireren door de kindergemeenteraad van Kruibeke!

Hoe betrek je nog meer kinderen en jongeren?

Van projecten rond de SDG's tot samenwerking met de lerarenopleiding: als lokaal bestuur heb je tal van manieren waarop je kinderen en jongeren kan betrekken bij je beleid.

Meer info

Vul onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.