Ga verder naar de inhoud

Oproep voor LIFE (afgesloten)

Nieuws
16 november 2023

Voor het Europese project LIFE zocht Djapo 12 leerkrachten en schooldirectieleden die in 2024 even de pauzeknop willen indrukken. De call is op dit moment afgesloten. We laten alle kandidaat-deelnemers tijdig weten of ze bij het project kunnen aansluiten.

Hieronder zetten we alle informatie voor de deelnemers nog even op een rijtje.

Focus op welzijn via persoonlijke groei

Leerkrachten en schooldirecties moeten heel wat bordjes in de lucht houden - zeker nu het onderwijs zo onder druk staat. Hoe zorg je ervoor dat je blijft focussen op wat jij belangrijk vindt, op wat jou zingeving geeft? Hoe help je jezelf om te groeien als persoon, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak?

Life Worth Living: Caring for our Educators and Principals (LIFE) wil het welzijn van leerkrachten en schooldirecties versterken door samen met hen een antwoord te vinden op de grote vragen van het leven. We bouwen verder op de methodieken en concepten van de opleiding Life Worth Living aan de Yale University en zijn ervan overtuigd dat wie op persoonlijk vlak meer waarde haalt uit het leven, ook professioneel sterker staat.

Samen op ontdekking

Onze groep zal in 2024 regelmatig samenkomen om na te denken en te praten over de grote vragen van het leven:

  • Voor wie en wat ben ik verantwoordelijk?
  • Wat maakt een leven de moeite waard?
  • Welke rol heeft lijden in een goed leven?

We verdiepen ons in filosofische en inspirerende teksten uit de hele wereld en gaan met elkaar in gesprek. We maken ook tijd voor zelfreflectie via onder andere beweging, rituelen en creatie.

Praktische info

In 2024 komen we drie keer fysiek en twee keer online samen. Daarnaast volg je ook nog twee online leermodules, die je op eigen tempo verwerkt.

Retreats

Met onze Belgische groep komen we twee momenten samen op het rustgevende landgoed van La ferme du Bois-le-Comte:

  • 21/1/2024 - 23/1/2024
  • 19/4/2024 - 21/4/2024

Daarnaast organiseren we ook een internationale retreat met de andere deelnemers uit de vijf verschillende landen. Die vindt plaats in Hostel Wadi in de Hoge Rielen in Kasterlee:

  • 14/10/2024 – 17/10/2024

Belangrijk: op die internationale retreat is Engels de voertaal. Als je wil deelnemen aan LIFE, voel je je dus best ook comfortabel om Engelse teksten te lezen en in het Engels gesprekken te voeren.

Online leermomenten en bijeenkomsten

In februari/maart en in september volg je telkens een online leermodule die je op eigen tempo kan verwerken (geschatte tijd: +/- 4 uur). Na elke leermodule komen we met de groep digitaal samen. De concrete data spreken we samen af.

Kostprijs

LIFE wordt gesubsidieerd door Erasmus+, het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Daardoor kunnen we de kostprijs voor deelnemers beperken tot € 200 voor deelname, verblijf en catering. Eventuele vervoersonkosten zijn voor eigen rekening.

Begeleiders

An Yskout (Djapo) en Anniek Gavriilakis (Het is tijd). Leer meer over hen.

Gepubliceerd op 16 november 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief