Ga verder naar de inhoud

Lesmateriaal over plasticsoep

Tips
10 april 2023

Elk jaar belandt er ongeveer 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën. En dat is gevaarlijk, want dieren raken erin verstrikt of verwarren de kleinste stukjes plastic voor voedsel. Tijd voor actie! Met deze lesideeën maak je plasticsoep bespreekbaar in je klas of school en zet je leerlingen aan het denken.

Kleuters

Prentenboek 'Het zeemonster'

Gloob en Teo gaan naar zee. Maar op de zeebodem ligt een groot zeemonster op de loer. De visjes vragen Gloob en Teo om hulp. Kunnen onze helden hen helpen?

Laat je kleuters met dit prentenboek kennismaken met plasticsoep!

Lager

Waar komen oorstokpaardjes vandaan?

Wat vreemd. Er leven oorstokpaardjes in zee! Hoe komen die daar toch? Laat je leerlingen uit de 1ste, 2de en 3de graad nadenken over de oorzaken en gevolgen van plasticsoep.

© Justin Hofman

Plasticdetectives

Zet samen met je leerlingen uit de 1ste, 2de of 3de graad je speurneus op en bedenk oplossingen voor plasticsoep! Je leerlingen geven feedback op elkaars ideeën en zetten hun voorstellen zo helemaal op punt!

Wat een soep!

Samen met je leerlingen uit de tweede graad onderzoek je in deze lesbundel hoe plastic afval ons water vervuilt en wat de gevolgen zijn voor mens, dier en natuur. Jullie gaan op onderzoek in je eigen omgeving én in die van kinderen wereldwijd. Zo maak je kennis met Jennifer uit Brazilië en de manier waarop zij iets tegen de watervervuiling doet.

Gepubliceerd op 10 april 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Aan de slag met afval in de kindergemeenteraad

In de praktijk
30 april 2024

Een kindergemeenteraad die zelf het heft in handen neemt om in je stad of gemeente een positief verhaal te schrijven met afval? Laat je inspireren door het educatief aanbod ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo!

“Welke lesinhoud kan ik geven tijdens een boerderijbezoek?”

Vraag uit de klas
26 april 2024

Educatief medewerker Wendy nam met haar vijfde leerjaar jarenlang deel aan BOERDERIJonderWIJS van Provincie Oost-Vlaanderen. “Het voordeel is dat je de leerstof uit de klas helemaal tot leven kan brengen”, vertelt ze. “Zo bereik je ook kinderen die liever uit de praktijk leren dan uit een schoolboek.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.