Ga verder naar de inhoud

Kindergemeenteraad Erpe-Mere: jonge denkers blikken vooruit op de toekomst

In de praktijk
5 december 2023

In november namen negentien enthousiaste kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar deel aan hun eerste zitting van de kindergemeenteraad van Erpe-Mere. Hoe denken zij over de toekomst van hun gemeente? Wat loopt er goed en wat kan er beter? Ze zochten het samen uit - onder begeleiding van Djapo.

Vol zelfvertrouwen achter de micro

De kindergemeenteraad is serious business in Erpe-Mere, en terecht! Schepen van Onderwijs en Jeugd Dries Hostens verwelkomde de leden en liet hen plaatsnemen in de gemeenteraadszaal, waar iedereen een plekje kreeg mét microfoon. Spannend!

Djapo-begeleidster Ann warmde de kinderen op met een prikkelende startvraag: "Welke kleur past bij jouw gevoel vandaag? En hoe komt het dat je hier vandaag zit?"

Sommige leerlingen werden verkozen door hun klas of school. Anderen waren nieuwsgierig naar wat een kindergemeenteraad precies doet, maar konden er zich nog niet veel bij voorstellen. Gelukkig stonden ze wel allemaal te springen om mee te werken aan één gemeenschappelijke missie: meedenken over de toekomst van Erpe-Mere.

Over bomen en zwembaden

De volgende opdracht: teken het Erpe-Mere van je dromen! Begeleidster Ann stuurde de kinderen met vragen zoals:

 • Wat heb je nodig om fijn te leven in je gemeente?
 • Hoe ziet gezond leven eruit in Erpe-Mere?

De kinderen tekenden erop los en stelden hun ideeën daarna voor aan de groep. Sommige kinderen wilden vooral meer bomen en natuur, "want dat is er nu nog te weinig in Erpe-Mere". Anderen droomden van een zwembad naast de school, "zodat je van het dak van de school recht in het zwembad kan glijden".

Ann noteerde de ideeën en bundelde ze in categorieën. Sommige ideeën waren goed voor de mens, andere voor de natuur en andere dan weer voor de welvaart van Erpe-Mere.

Erpe-Mere in 17 werelddoelen

Na een lekkere sandwich verzamelde de kindergemeenteraad opnieuw in de zaal. Tijdens een kort filmpje maakten ze kennis met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). Die tonen wat we kunnen doen om van de wereld een betere plek te maken. Thema's zoals drinkbaar water en gelijkheid passeerden de revue. Gewapend met deze nieuwe kennis zoomden de jonge raadsleden terug in op Erpe-Mere en bedachten ze hoe ze deze doelen konden toepassen op hun gemeente.

Erpe-Mere krijgt zijn rapport

De kinderen zetten hun strengste bril op en stelden zelf een rapport op voor Erpe-Mere. Daarbij hielden ze rekening met enkele vragen:

 • Wat doen we goed en wat kan beter?
 • Voldoet Erpe-Mere aan de 17 werelddoelen?
 • Hoe ver staan we?

De kinderen gaven een cijfer van één tot tien en vertelden ook waarom ze dit cijfer kozen. Ze deelden hun zorgen en hoop voor de toekomst.

Enkele ideeën

Karim: “Ik geef Erpe-Mere een zes: onze gemeente heeft te weinig fietspaden en de oversteekplaatsen zijn erg gevaarlijk.“

Ayden: "En ik wil dat er iets gedaan wordt aan de overvloed aan zwerfkatten op onze boerderij, daarom geef ik Erpe-Mere een zeven.”

Maar er popten ook andere ideeën op:

 • Meer hoffelijkheid in het verkeer
 • Meer bomen en natuur
 • Meer rechten voor de boeren
 • Beter sorteren van afval en sluikstorten tegengaan
 • Minder hobbels in de weg
 • ...

En wat met de toekomst?

Als apotheose stemden de kinderen voor de onderwerpen waaraan zij prioriteit willen geven. Deze onderwerpen zal de kindergemeenteraad opnemen tijdens de volgende samenkomsten.

Het resultaat:

 • afvalprobleem: afval sorteren/vuilnisbakken (15 stemmen)
 • meer fiets- en voetpaden in de gemeente (13 stemmen)
 • speelmogelijkheden voor peuters en kleuters (5 stemmen)

Ook burgemeester Tom Van Keymolen kwam langs en was tevreden met de gekozen onderwerpen.

Een groot succes

Met deze inspirerende bijeenkomst en concrete doelen voor de toekomst bewijst de kindergemeenteraad van Erpe-Mere dat ook de jongste inwoners een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling en verbetering van hun gemeenschap. De toekomst van Erpe-Mere ziet er dankzij deze pientere kinderen veelbelovend uit!

Ook starten met een kindergemeenteraad?

Wil jij de eerste stappen zetten naar een kindergemeenteraad? Of wil je de bestaande werking nieuw leven inblazen?

Gepubliceerd op 5 december 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief