Ga verder naar de inhoud

Een scène over kinderrechten

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Kinderrechten

Belgerinkel voor de speeltijd: dat roept bij kinderen op school steevast een lach op. Maar stel je voor dat er geen speeltijd is of geen tussendoortje? Dat roept vragen op en nog meer gevoelens. De kinderen van de tweede graad beelden hun emoties uit op een roetsjbaan en brengen vervolgens enkele kinderrechten in scène. Stof voor een rijk gesprek!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is
  • De leerlingen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden.
  • De leerlingen koppelen een situatie aan een kinderrecht.
  • De leerlingen geven voorbeelden van kinderrechten.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.1 De leerlingen drukken in een niet-conflictgeladen situatie, eigen indrukken, gevoelens, verlangens, gedachten en waarderingen spontaan uit.

MM 1.2 De leerlingen kunnen beschrijven wat ze voelen en wat ze doen in een concrete situatie en kunnen illustreren dat zowel hun gedrag als hun gevoelens situatiegebonden zijn.

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Muzische vorming

MV 3.3 De leerlingen kunnen geconcentreerd luisteren naar een gesproken tekst (verteld of voorgelezen) en die mondeling, schriftelijk, beeldend of dramatisch weergeven.

Een scène over kinderrechten gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Kleerkastgriezels - tweede en derde graad

Lager
Lerarenopleiding
Les

Er wapperen boze kledingstukken in de klas. De leerlingen van de tweede en derde graad onderzoeken hoe het komt dat deze kledingstukken niet genoeg aandacht krijgen. Ze komen te weten dat je best niet teveel kleren gebruikt of consumeert. Tot slot bedenken ze een spannend griezelverhaal waarin kledingstukken wraak nemen op hun ondankbare eigenaars.

Door de bomen het pretpark zien

Lager
Lerarenopleiding
Les

Lees met je leerlingen het verhaal over een bos waar Mo de eekhoorn en Jaak de boswachter héél graag wonen. Tot er een man komt, een man met een plan ... Een les voor de tweede en derde graad voor de Week van het Bos.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (2de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Hoe komt het toch dat er oorstokpaardjes in zee leven? Aan de hand van interactieve illustraties ontdekken je leerlingen het echte verhaal van de plasticsoep. En stap voor stap brengen ze de gevolgen in kaart met behulp van een routekaart.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.