Ga verder naar de inhoud

Wat is creatief denken?

Creatief denken is andere ideeën bedenken dan je gewoonlijk zou doen. Het is afwijken van de bewandelde paden in je hersenen, waardoor je plots een nieuw verband tussen twee elementen of contexten ziet die je daarvoor nog niet zag. Creatieve denktechnieken kunnen je daarbij helpen.

De voordelen van creatief denken?

  • Goede creatieve denkers ondervinden veel plezier in het nadenken.
  • Door de denkinstrumenten te gebruiken wordt het denken een spel waarin de resultaten van je eigen denkwerk jezelf verrassen.
  • Ervaring wijst uit dat leerlingen die in de standaardvakken minder goed scoren, soms erg goede creatieve denkers zijn. Creatief denken kan dus ook een manier zijn om het potentieel van je leerlingen te prikkelen.

Graag aan de slag met creatief denken?

Iedereen aan hetzelfde zeel

Ga samen met je collega's kleuter- of lager onderwijs aan de slag met het schoolpakket Creatief denken. Zo hebben jullie alles in huis voor een vlotte start: lessen, werkvormen, voorleesboeken en de kijkplaat 'Klimaatpraat'.

“Educatie voor Duurzame Ontwikkeling heeft vooral impact op het klimaat dat je op school of in de klas creëert. Je hoeft niet per se extra onderwerpen aan te reiken. Je kan ook inzetten op denkvaardigheden en zo je leerlingen eigenaarschap geven over hun leren”

Wendy Blanckaert
leerkracht en medewerker training, coaching en advies bij Djapo
Gepubliceerd op 15 februari 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

Word pilootschool voor COSMOS

Nieuws
1 juni 2023

Wil jij je lessen rond STEM en wereldoriëntatie graag zo relevant mogelijk maken voor je leerlingen lager onderwijs om zo hun nieuwsgierigheid naar wetenschap te prikkelen? Goed nieuws: voor het schooljaar 2023-2024 kan je daarbij gratis ondersteuning krijgen van Djapo en Karel de Grote Hogeschool.

Handvaten voor een klasgesprek

Tips
1 juni 2023

Onderwerp gekozen? Check. Moment uitgekozen? Check. Maar hoe ondersteun je je leerlingen tijdens een klasgesprek om hun mening te formuleren? En hoe stimuleer je hen om het onderwerp vanuit verschillende perspectieven te bekijken? Laat je inspireren door deze werkvormen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik