Skip to content

Koning van de wereld

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wat als je leerlingen koning van de wereld zouden zijn? Welke beslissingen zouden zij dan nemen? Bedenk samen met je leerlingen uit de eerste graad wereldwensen voor een betere wereld en laat hen kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • Leerlingen vertellen in hun eigen woorden de betekenis van de werelddoelstellingen.
  • Leerlingen geven enkele voorbeelden van werelddoelstellingen.

Vaardigheden

  • Creatief denken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening, waarvoor de overheid zorg draagt.

MM 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten.

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn. 

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn en/of de vrede in de wereld te bevorderen

Koning van de wereld gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Rechtvaardige rietsuiker

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vanuit haar luchtballon vertelt Adelina over haar vader, een suikerrietboer in Paraguay. In dit wervelend audioverhaal maken de leerlingen kennis met eerlijke handel in suikerriet en het belang van samenwerken. Suikerrietboeren kennen heel wat uitdagingen: sommige waarden worden al eens met de voeten getreden. De leerlingen onderzoeken de betekenis van die waarden en filosoferen over ‘rechtvaardigheid’.

Goede afspraken maken goede vrienden

Lager
Lerarenopleiding
Les

Afspraken maken doe je niet alleen, ook niet op school of in de klas. Speel samen met je klas een spel zonder regels en ga daarna met elkaar in gesprek. Het slotstuk? Jullie stellen samen de klasafspraken op voor een heel jaar en zijn klaar voor een vlot en superfijn schooljaar.

Les 'Plasticdetectives' (2de en 3de graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

De politie heeft vastgesteld dat er te veel plastic afval in de zee terecht komt. Hoe komt dat? De leerlingen zetten hun speurneus op, onderzoeken ieder een plaats delict en verzamelen het plastic afval en bijhorende info. Samen komen ze tot goede ideeën om de plasticsoep weg te werken.