Zoeken in ons aanbod
Ontdek onze lessen, werkvormen, vormingen en begeleidingstrajecten voor leerkrachten en schoolteams.
Actua – Routekaart – Hoe maak je een oorlog bespreekbaar?
Een oorlog kan heel wat vragen oproepen bij jongeren. Hoe ga je daarover het gesprek aan? De werkvorm Routekaart helpt je leerlingen de complexiteit van dit onderwerp te begrijpen door zicht te krijgen op mogelijke oorzaken en gevolgen.
Actua - Standpuntentuin
In de klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. Met de werkvorm Standpuntentuin verken je met je leerlingen op speelse en actieve wijze eerst de eigen en vervolgens elkaars standpunten. Zo verruimen ze hun blik op een onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek.
Actua - Standpuntentuin - filosoferen over de natuur
Verken met je leerlingen hun eigen en elkaars standpunten over de relatie tussen mens en natuur. Zo verruimen ze hun blik op het onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek. Deze werkvorm is geïnspireerd op Changemakers (campagne van 11.11.11 van 2019).
Pleegzorg in de klas
Draag jij pleegzorg een warm hart toe? Of weet je nog niet zoveel over het thema en sta je te popelen om er samen met je leerlingen meer over te ontdekken? Djapo en Pleegzorg Vlaanderen sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een lespakket voor de eerste, tweede en derde graad van het lager onderwijs.
Burgemeester van de wereld
Wat als je de burgemeester van de wereld was? Wat zouden je leerlingen van de tweede graad dan doen om al het kwaad en onrecht de wereld uit te helpen? Ga met je leerlingen aan de slag met de SDG's en bedenk wereldwensen voor een betere wereld.
S.O.S Bos
Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen. Bedenk samen creatieve ideeën om de bomen te helpen in deze les voor de eerste en tweede graad rond de Week van het Bos.
Klimaatpraat
Niet alleen onze bomen zijn de longen van de aarde, ook exotische soorten in het regenwoud. Werp samen een blik op de klimaatplaat en ontdek wat er in het verre regenwoud gebeurt. Een les voor de tweede en derde graad rond de Week van het Bos, met werkvormen creatief denken.
Winkelen in het bos
Wat als je kon winkelen in het bos? Of wat als bomen een sterk wifisignaal zouden uitzenden? Wat als er enkel nog maar bossen waren in ons land? Prikkel het denken van de leerlingen door stil te staan bij de voor- en nadelen van uitdagende situaties. Een ideale les voor de Week van het Bos.
Door de bomen het pretpark zien
Lees met je leerlingen het verhaal over een bos waar Mo de eekhoorn en Jaak de boswachter héél graag wonen. Tot er een man komt, een man met een plan ... Een les voor de tweede en derde graad voor de Week van het Bos.
Stemmen voor Vrede
Wat als jouw klas een nominatie kon insturen voor de Nobelprijs van de Vrede? Wie zou je nomineren en waarom? Het Vlaams Vredesinstituut en Djapo slaan de handen in elkaar en ontwikkelden een kant-en-klaar lespakket rond de Nobelprijs voor de Vrede dat leerlingen klaarstoomt om deze niet onbelangrijke beslissing te nemen.
Waardevol Woud
Als je in het bos wandelt, zijn er soms regels waaraan je je moet houden, maar waarom is dat? De leerlingen van de tweede en derde graad staan stil bij de waarden die daarachter schuilen. Ze ontdekken dat er elders in de wereld regenwoud wordt gekapt. Ze kijken met een strenge blik naar de feiten en denken na over hoe je waardevol met een woud kan omgaan. Een ideale les voor de Week van het bos!
Chocoladeverhalen uit Noord en Zuid
In deze les rond Fair Trade voor de tweede en derde graad zoeken de leerlingen naar het verschil tussen een arbeider in het Noorden en een boer in het Zuiden en onderzoeken ze de omstandigheden waarin beiden werken, wonen en leven.