Ga verder naar de inhoud

Kinderrechtenwandeling Gent

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Kinderrechten

Samen met het Vredeshuis en de Stad Gent werkte Djapo een interactieve kinderrechtenwandeling door de stad Gent uit. Een begeleider loodst je langs bekende en verrassende plekken in Gent en maakt de kinderrechten concreet en bespreekbaar voor leerlingen uit de 3de graad lager en 1ste graad middelbaar onderwijs.

combineer met gratis lespakket

Wat mag je verwachten?

Aan de hand van prikkelende vragen en activerende opdrachten worden je leerlingen zich bewust van hun rechten én die van leeftijdsgenoten wereldwijd. Bij elke halte nemen de leerlingen de tijd om kennis te maken met een of meerdere kinderrechten. De begeleider zet de leerlingen aan het denken of nodigt hen uit om met elkaar in dialoog te gaan, een kinderrecht kritisch te onderzoeken of ideeën te bedenken. Deze wandeling zet dus niet enkel de benen maar ook het brein in beweging.

Praktische info

  • Doelgroep: 3de graad lager onderwijs (ook BuBaO) en 1ste graad middelbaar onderwijs (ASO, BSO, TSO, BuSO)
  • Vertrekpunt: aan het Kinderrechtenplein aan de Lievekaai in Gent
  • Duur: 120 minuten
  • Prijs: gratis
  • Aantal deelnemers: onbeperkt (1 begeleider per 20 deelnemers)

Omkadering in de klas

Wil je de kinderrechtenwandeling samen met je leerlingen voorbereiden of wil je nadien samen terugblikken en wat dieper ingaan op een aantal kinderrechten? Bij je inschrijving ontvang je een lespakket met voorbereiding en naverwerking. Beide lessen zijn modulair opgebouwd: je kiest zelf welke en hoeveel blokjes van 20 à 25 minuten je uitvoert in de klas.

Hier vind je alvast de lesmaterialen die bij het lespakket horen:

Je kan natuurlijk ook alle lesmaterialen samen downloaden. De eindtermen lager en secundair staan in het lespakket vermeld.

Op zoek naar meer inspiratie en informatie?

Op het Archief van het Onderwijs vind je via de zoekterm ‘kinderrechten’ interessante filmpjes met duiding over de kinderrechten, maar ook reportages met cases over kinderrechten hier en wereldwijd.

Suggesties voor verhalen over kinderrechten mondiaal:

Ook op deze websites kan je terecht voor meer informatie over het thema:

In opdracht van Vredeshuis Gent. Met dank aan Unicef, Plan International en KIYO.

Meer methodieken zoals deze

De school als oefenplaats

Alle niveau's
Theorie

Hoe Educatie voor Duurzaam Onderwijs bijdraagt aan kwaliteitsvol onderwijs.

Dierenwelzijn in de klas

Alle niveau's
Les

Ga in de klas aan de slag rond dierenwelzijn met de lessen van Oog in oog van Dierenwelzijn Vlaanderen! De leerlingen worden zich bewust van het belang van dierenwelzijn en van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.

Make it work! For ten to twelve year olds

Lager
Les

Discover 'Make it work!' A teaching pack in collaboration with European project Sharepair that has been specially designed to inspire and sensitize pupils about the importance of repairing electrical and electronic devices.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Extra voorkeuren
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken. Je kan je op elk moment uitschrijven.
© Djapo – Met love gebouwd door Statik